България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ключова среща между папа Франциск и Московския патриарх в Куба?

Философът проф. Калин Янакиев не смята, че има нещо историческо в нея - PR акция била

12.02.2016 | 13:03 Редактор: Ирина Георгиева
Ключова среща между папа Франциск и Московския патриарх в Куба?

Няма нищо ключово в срещата между папа Франциск и Московския патриарх в Куба, смята философът проф. Калин Янакиев. Той има усещането, че това е добре подготвена PR акция от руска страна.

Още по темата

"Великата схизма няма точно определена дата. 1054г. е съвършено условна дата. По онова време в Константинопол пристига кардинал Хумберт, представител на римската църква и влиза в крамола, лична крамола с константинополския патриарх Михаил Керуларий. Те си разменят анатеми. Това не са анатеми между православието и католицизма, а са между две персони. При това тези две анатеми са снети в началото на 60-те години на XX век", обясни проф. Янакиев.

"Преди 1000г. не е имало Московска патриаршия. По онова време киевският митрополит е бил изпращан направо от Константинопол и това е обяснимо, защото руската църква е била създадена, а руснаците покръстени с наше съдействие малко преди това. Не е възможно да има обявяване на тази среща, че е историческа", добави експертът.

Противоречията между двете изповедания на християнството - католицизма и православието са и догматически, и еклесиологически, обясни проф. Янакиев. Той обясни какво представлява църквата:

"Според православното виждане всеки епископ, независимо какъв сан или административна длъжност има - митрополит, епископ, патриарх - са абсолютно равни по власт. Според руското учение за църквата - папата е единственият приемник на Св. апостол Петър и се явява нещо като епископ на всички епископи. Това е базисно различие. Има още няколко"

В днешно време руският патриарх е пети по чест сред тези равни патриарси, добави той.

Чуйте още в следващото видео: