България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Третият метролъч - супер модерен

12 км метро, 12 метростанции, 20 метровлака + ново депо, съобщи инж. Стоян Братоев пред Bulgaria ON AIR

11.02.2016 | 11:58 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: Архив

Третата метролиния - нов тип модерно ниво, коментира изпълнителният директор на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. 

По думите му новата линия ще бъде с нова автоматика, която е по-съвременна и по-модерна, в полза на сигурността на пътниците.

Метровлаковете ще бъдат с опция за движение без машинист, посочи инж. Братоев, но добави, че в началото все пак ще има машинисти.

"Вече мина процедурата и е избран доставчик на влаковете - фирма Siemens. Самите станциите ще бъдат с перони, които ще бъдат отделени от влаковете със стъклени преградни стени от около метър и половина височина, които ще имат врати и при пристигането на влака ще се отварят вратите, пътниците ще се качват, след това ще се затварят и влака ще продължава. Това е една тенденция, която през последните години се налага на модерните нови линии", поясни инж. Братоев.

Още по темата

За третия метролъч в ОП "Транспорт" са заложени 401 млн. евро, пресметна той.

"Това е за централния участък от бул. "Владимир Вазов", през центъра на града до Красно село - първите станции - 8 км с 8 метростанции + още 4 метростанции от Красно село през Овча Купел до жп линията София - Перник, в долната част на Горна Баня още 4 км. Или общо за 12 км метро, 12 метростанции, 20 метровлака + ново депо", добави шефът на "Метрополитен".

Метрото нямаше да е това, което е в момента, ако не бяха европейските средства, смята експертът по усвояване на евросредства Атанас Кирчев. По думите му са усвоени около 97-98% от всички европари. Сега остава въпросът какви са ефектите от това усвояване, попита той.

"Всички инфраструктурни проекти имаха някакъв проблем в началото - освен метрото и магистралите. В началото тези проекти бяха в подготовка, а накрая се засили усвояването", добави той.

Експертът по усвояване на еврофондове Велислава Ивановска съобщи, че на 12 февруари ще се проведе конференция на тема "Европейски пари за българския бизнес – научени уроци от първия и предизвикателства през втория програмен период", съвместно организирана с БСК.

"На пресконференцията утре, акцентът ще бъда насочен към трите основни програми за бизнеса като бенефициенти, които могат да получават финансиране по програмата. 

Това са Програма за развитие на човешките ресурси, Програма "Иновации и конкурентоспособност" и Програмата за развитието на селските райони", анонсира Ивановска.