България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Поглед към бъдещето: Смарт класни стаи

Дигиталната компетентност е нещо задължително и необходимо за съвременния човек

11.02.2016 | 15:20 Редактор: Ирина Георгиева
Поглед към бъдещето: Смарт класни стаи

Смарт класните стаи поставят децата в нова образователна и технологична среда, посочи изпълнителният директор на Джуниър Ачийвмънт Милена Стойчева в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Според нея дигиталната компетентност е нещо задължително и необходимо за всеки човек, така че да съществува ефективно в съвременни свят.

От Джуниър Ачийвмънт са създали 4 смарт класни стаи, а последната се намира в София Тех Парк и е по-визионерска. В България това е една от сферите, в които и МОН работи активно, посочи Стойчева.

"В ДНК-то на съвременното поколение е да израства с технологиите, но имаме успешен опит с използването и въвеждането на технологиите в образтователния процес и сред преподавателите. Има създадена полатформа, в която преподавателите могат да създават виртуални уроции във всички дисциплини. Идеята е, че преподаватели във всички предметни области ще могат да правят това и по този начин изцяло да променят методиката на преподаване в училище", посочи тя.

Училищата са все по-предприемчиви и ориентирани към това технологиите да участват в образователния процес, но естествено с активното участие на учениците, добави Стойчева.