България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

По-скъпи полети заради новото звено на ДАНС?

Родното ФБР ще събира информация за авиопасажерите от техните резервации

11.02.2016 | 13:07 Редактор: Ирина Георгиева
По-скъпи полети заради новото звено на ДАНС?

Ще поскъпне онлайн услугата за резервация на полет заради промените в закона, които предвиждат ДАНС да събира информация от авиокомпаниите за пътниците. Това прогнозира авторът и водещ на предаването "Авиошоу" Александър Богоявленски. 

Още по темата

"Повечето авиокомпании използват услуга от трета страна, която не е базирана в България за резервационните си системи. Съответно тези компании би следвало да предоставят данните на ДАНС в този случай. Тук обаче има по-сложен казус. Има една директива на ЕС още от 2004г., с която България трябва да съгласува законодателството си. Този трансфер на данни ще се извършва на втори и трети нива. Това ще оскъпи процедурата за авиокомпаниите, а това ще се отрази върху пътниците. Няма да е чувствително, но ще го има", поясни Божилов.

Поскъпването е оправдано от гледна точка превенция от терористични атаки, изтъкна председателят на Софийски форум за сигурност Йордан Божилов и добави, че създаването на такова звено е задължения на България според няколко директиви след 2004.

"Авиокомпаниите и сега събират данни. Всеки човек, който си купува билет попълва лична информация. Смисълът на Закона е тези данни да не се държат само от авиокомпаниите, но и да се предават на ДАНС. Това нещо вече е регламентирано на европейско ниво, със споразумения между България и САЩ, Канада и Австралия. Всичко това ще се използва за нуждите на антитероризма, в борбата с трафика на хора, с прането на пари - тоест и за разкриване на много тежки престъпления", подчерта Божилов.

Експертът по сигурност подчерта, че няма да се злоупотребява са тези данни.