Къщичка за телефони в училище

Столичното 32-ро СОУ има решение на проблема с телефоните в час

11.02.2016 | 10:00 Редактор: Анита Соколова
Къщичка за телефони в училище

2 години преди забраната за мобилни телефони в училище да влезе в сила, столичното 32-ро СОУ вече е намерило решение на проблема с GSM-ите в час. Къщичката за телефони приютява всеки мобилен телефон. С влизането  в час учениците оставят там GSM-ите си и се отдават на знания.

„Идеята всъщност не е наша. Ние я взаимствахме от наше партньорско училище в Португалия преди 4 години. Преди повече от две години ние направихме тези къщички за телефони и нашите деца нямат никакви проблеми. Вие може би сте видели, че телефоните са там“, разказва директорът Нели Костова.

Боян е в осми клас. Използва телефона си предимно за забавление. В клас се възползва от новите технологии, за да намира повече информация, но приема, че по време на час телефоните пречат.

„В клас не е добре да се използват телефони, по време на час се разсейваме, но през междучасията няма проблем да използваме телефони. Аз лично го използвам нон стоп“, споделя Боян.

Когато е вкъщи – забрана няма. Затова често игрите на смартфона отвличат вниманието му.

„Играя си на телефона много време и после тръгна да седна да уча и си отварям нещо и продължавам да си играя на телефона“, допълни ученикът.

Неговият съученик Александър рядко използва телефона си. Предпочита компютъра. На ден прекарва по 6 часа пред монитора, но казва, че това не му пречи.

„Като седнеш да учиш, компютъра те разсейва повече или ти помага?

Ами повече ми помага“, каза Александър.

Ръководството на гимназията приема предимствата и ползите на технологиите в ученето. От училището се стремят максимално да ги внедрят в час, защото учениците им стават все по-любознателни и търсят информация от всички възможни места.