България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Агресия към лекарите от Спешна помощ - до кога?

Пациентите създават напрежение и на спешния телефон 112

09.02.2016 | 09:09 Редактор: Анита Соколова
Агресия към лекарите от Спешна помощ - до кога?

Освен да спасяват живота на пациентите, лекарите от Спешната помощ често трябва да мислят и за собственото си оцеляване. Всеки адрес крие риск и може да създаде неприятности за екипа. 

„Винаги има притеснение – въпрос на късмет, на подход на лекарите“, споделя шофьорът Димчо Трифонов.

„Налитали са ми да ме душат в линейката, с нож са ми посягали на адрес“, разказа д-р Спасимир Кацаров.

Д-р Кацаров работи в Спешната помощ от 20 години. Пресмята, че годишно го нападат по 2-3 пъти. Последният инцидент е от миналата година. Медикът е категоричен, че няма как да се осигури жива охрана за всички екипи.

„То няма кой да работи като санитар или като сестра, или лекар в Бърза помощ, а пък и охрана.

Но не е ли необходимост според Вас?

По-добре е да са двойни екипите, както сме днес, или пък лекар и сестра, защото двама души вършат повече работа“, допълни д-р Кацаров.

 От Центъра за спешна помощ посочват, че личните лекари не обясняват на пациентите си към кого да се обръщат когато те отсъстват и това им създава повече работа.

„Повече информираност на пациентите им кой медицински център поема техните пациенти в празнични дни и нощем“, каза д-р Мария Пеева, завеждаш работна смяна в ЦСМП

Основната причина за агресията срещу лекарите е закъснението на екипите. От Центъра за спешна помощ са категорични, че в този капацитет няма как линейките да стигат по-бързо до адресите.