България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Американската мечта за деца, осъществена в България

Уил и Фелиша идват от Ню Йорк, за да осиновят две момичета

08.02.2016 | 11:14 Редактор: Анита Соколова
Американската мечта за деца, осъществена в България

Американско семейство прекосява половината свят, за да дойде точно в България и да осинови две деца - сестричките Ани и Росица. Процедурата продължава близо две години. Сега Уил и Фелиша са в София, за да вземат двете си момиченца.

Уил и Фелиша са женени от 2 години. Имат две момчетата - Уил и Томи, но винаги са искали още деца. Затова започват дълги и сложни процедури по осиновяване. И така стигат до България, която се оказва най-подходящата страна за сбъдване на мечтата им.  

„България е една от малкото страни, в които няма изискване да сме женени повече от 5 години, за да кандидатстваме за осиновяване на дете“, споделя Уил.

„Ние вече имаме две момчета и искахме да осиновим момичета. В България е възможно да посочиш какъв пол дете искаш. Имаш право на избор за разлика от повечето страни. Преценихме, че за момчетата ще бъде по-добре да имат две сестри, а пък момичета няма да се чувстват различни", допълни съпругата му Фелиша.

Двамата родители срещат бъдещите си дъщери Росица и Анелия в края на миналата година. Прекарват заедно една седмица, след което се връщат в щатите, за да довършат процедурата за осиновяване. Четири месеца Уил и Фелиша са разкъсани между София и Ню Йорк и постоянно си спомнят първата си среща с децата.

„Много се вълнувахме. Те са страхотни. Момичетата също се ни радваха. В началото бяха малко уплашени, но след това се отпуснаха и сега са много привързани към нас", разказва с усмивка Фелиша.

Родителите са щастливи, че няма голяма разлика в годините между момичетата и техните две момчетата, за да растат заедно. Уил и Томи с нетърпение очакват срещата си с българските си сестри.

„Те много се вълнуват. Ние често говорим по скайп. Стараем се да осъществяваме контакт между тях и момичетата, за да се опознаят. Почти от две години се борим да си осиновим деца. През цялото време момчетата са много развълнувани. Когато видяха момичетата за първи път се зарадваха много“, каза още Уил.

Засега новото семейство не говори на един език. Общуват чрез музика и игри. След няколко дни всички заедно ще заминат за Ню Йорк. Това ще бъде началото на една истинска приказка, която е чакана много дълго време.

"Ню Йорк е изключително разнообразен град и според нас момичета ще се чувстват много добре там. Има хора от различни страни и култури и са много приятелски настроени – точно като българите. Хората тук са много мили, особено към децата“, допълни още Фелиша.

Двете сестри с нетърпение очакват да прекрачат прага на новия си дом в Америка. Момичетата искат да си намерят много нови приятели там и да научат английски език, за да общуват свободно с новите си родители.