България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Великобритания - вън, вътре от ЕС?

Излизането й би било пагубно за икономиката, заяви Димитър Стоянов за Bulgaria ON AIR

04.02.2016 | 14:42 Редактор: Ирина Георгиева
Великобритания - вън, вътре от ЕС?

Великобритания едва ли ще излезе от ЕС. Зад тази теза се обединиха журналистът Аспарух Йорданов и собственикът на консултантска компания във финансовия сектор Димитър Стоянов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Според тях няма да се приеме предложението новопристигналите българи във Великобритания да не получават социално подпомагане до 4 години, дори ако работят легално на Острова.

Още по темата

"Тези, които работят нелегално - за тях не става дума, защото те нямат тази история, върху която после да се класират за каквито и да е било социални придобивки. Друг е въпросът, че много малко българи работят нелегално, защото не си струва. Легално се вадят много повече пари спрямо десетина години, когато имаше визи и много хора се принуждаваха да работят нелегално", обясни Йорданов.

Могат официално да забранят достъп на българин във Великобритания само, ако е бил в затвор или е криминално проявен, поясни журналистът. Той посочи, че сигнал за тревога би имало, ако Великобритания наистина реши да излезе от ЕС - тогава ще може да наложи собствени правила, докато в рамките на ЕС има много малко права. 

"Българите няма да бъдат ощетени и бих окуражил всички, че няма от какво да се страхуват", добави Стоянов.

Темата за излизането на Великобритания от ЕС има медийното си присъствие, но хората са със смесени чувства, заяви Стоянов. Според него Англия е доста далеч от излизане от ЕС. 

"Географски са доста изолирани, икономически са доста зависими. Излизането от ЕС ще бъде доста пагубно за икономиката им. Още повече, че доста от бизнесите в Англия са зависими все още от много от европейските икономики", заяви той.

"Предоговаряне ще има след референдума, ако има такова. Това е много хубава платформа, която той направи и тя му спечели много гласове. Толкова изненадващо Камерън сам успя да направи правителство, но нека не забравяме реалните факти. Най-големите компании във Великобритания не плащат данъците си там. Те ги плащат навсякъде друга в ЕС, където им е изгодно", допълни Йорданов.