България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кунева - следващият удобен бушон?

В Закона за училищното образование има много заложени мини, смятат депутатите Димитър Танев и Стоян Мирчев

04.02.2016 | 16:13 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: Bulgaria ON AIR

В Закона за училищното и предучилищното образование има много заложени мини. Зад тази теза застанаха депутатът от РБ Димитър Танев и народният представител на БСП лява България Стоян Мирчев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. 

Още по темата

"Проблемът е, че сменяме цялата система. Основното образование няма да е до 8 клас, а ще е до 7 клас. Има нови стандарти, които проф. Танев обеща в Комисия, че ще бъдат готови 15 юни 2015г. Стандартите не са готови и те създават тези проблеми в момента. За такъв кратък период, когато сменяме системата, когато трябва да се направят стандартите, когато трябва да се направят учебниците. На всичкото отгоре МОН не защитава държавните интереси и да избере един учебник за всеки клас по един предмет, а в момента има хаос от учебници. Това са леките проблеми. В Закона за училищното и предучилищното образование има много заложени мини, които тепърва ще гръмнат и ще колабират системата на образованието. Дебатът тепърва предстои. Ще вкараме Законопроект, за да се отложат основните срокове, за да се върне дебатът по тези спорни текстове", коментира Мирчев.

"Когато говорим за мини, наистина трябва много да внимаваме. Склонен съм да се съглася с Мирчев, че ще има много мини. Това ще го разберем, когато видим колко от тези стандарти, които са предвидени, са готови. Тези мини не са проблем на законодателната власт, а на изпълнителната. Ако са готови под 20% значи има сериозен проблем" - допълни Танев.

След това обаче мненията на реформатора и социалиста се разминават. Според Мирчев министър-председателят Бойко Борисов е трябвало да присъства по време на гласуването за министър на образованието, защото рокадите, които се правят касаят кабинета му.

"Направи впечатление, че от групата на "Атака" удобно отсъстваха 6 човека, от групата на ДПС отсъстваха около 10 човека. Г-н Местан с негласуването си реално подкрепи тази смяна в кабинета. Тя затова мина, иначе днес ситуацията щеше да е друга", смята Мирчев.

"Когато става дума за персонални промени в кабинета, за бюджет, за вот на недоверие, тогава е много важно партиите да бъдат позиционирани - дали са в опозиция или в управление. В този смисъл видяхме една консолидация на управляващото мнозинство в лицето на РБ и на ГЕРБ, за това, че бяхме много единни", заяви Танев.

Реформаторът смята, че дебатът вчера след гласуването за просветен министър се е фокусирал около това да решат собствени вътрешно партийни проблеми, а не върху основни проблеми, а именно образованието.

"В рая явно има проблеми, защото нито АБВ подкрепи кандидатурата Кунева, нито ПФ, част от РБ. Виждаме една съвсем нова формулировка. Това е много разбираемо. При кабинета "Борисов 1" така спорната личност Симеон Дянков към края на мандата си, имаше 20% доверие към него и 70% недоверие. Сега Кунева стъпва в длъжността с много по-лош рейтинг", заяви позицията си Мирчев.

Позицията на АБВ, за да не подкрепят Кунева беше, че тя няма нужната експертиза и мениджърският й опит е недостатъчен, коментира Танев. Според него на вицепремиера няма да й е лесно, но който я познава знае, че тя ще успее.