България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

М. Йорданова: Немотивирано е решението за смяната на представляващия ВСС

Мнозинството на ВСС дължи отговор защо Найденова е била сменена и защо точно Узунов е избран, добави Ат. Атанасов

21.01.2016 | 13:26 Редактор: Ирина Георгиева
М. Йорданова: Немотивирано е решението за смяната на представляващия ВСС

Немотивирано е решението за смяната на представляващата ВСС Соня Найденова с Димитър Узунов. Зад тази теза се обединиха експертът Мария Йорданова и Атанас Атанасов от Съюза на съдиите в България в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Достатъчен е случаят от 20 януари, при който немотивирано, неочаквано и извън обявения дневен ред беше сменена представляващата ВСС. Наистина без мотиви. За разлика от новия избор, който беше "мотивиран", защото мотивите са смехотворни." - коментира Йорданова.

"Засега не може да кажем, че това решение е взето под диктат или под влияние на изпълнителната власт, но това решение е абсолютно немотивирано и непрозрачно. Поискахме мнозинството на членовете на ВСС, което го взе, да обясни кои са причините толкова изненадащо да бъде сменена Соня Найденова като представляващ ВСС, защо точно Узунов е избран и по такъв начин. Мнозинството на ВСС дължи такъв отговор." - добави тезата си Атанасов.

Йорданова отбеляза, че решението за смяната на Соня Найденова не е било спешно и е можело да се предвиди в дневния ред предварително, както и да се мотивира официално, а не да се посочват причини като изказвания в кулоарите. По думите й създава се усещането, че нещо се извършва извън правилата.

"Не може един избор да се мотивира с необходимостта бързо да се проведат едни реформи, за които все още няма нормативна база. Става дума за промените в Конституцията. Наистина ВСС има срок един месец, според допълнителните разпоредби, за да преведе в изпълнение новите текстове за разделение на две - на прокурорска и съдийска квота, но Законите не са приети. За тях има тримесечен срок и след тяхното приемане има едномесечен срок. Това бързане и тези мотиви могат да заблудят човек, който не знае и не е добро управленско решение да бъде направена една такава промяна." - поясни Йорданова.

Sms-ът, който премиерът Бойко Борисов изпрати на председателя на ВКС Лозан Панов е симптом, че съществуват проблеми, свързани с това, че има възможност на намеса на изпълнителната власт в независимата съдебна власт, смята Атанасов.

"Този sms показа най-простото, че има най-малко един член на ВСС, който намира за нормално да комуникира с представители извън съдебната власт за това какво се случва на заседанията на ВСС. Съдържанието на този sms показа, че целта е била да се направи някаква интрига, защото не съответстваше на това, което е ставало на заседанието на ВСС, тъй като председателят на ВКС Лозан Панов не е предлагал премиерът да бъде изслушван. Самото изпращане на sms-а от Борисов до Панов показва наличието на някакви проблеми. Не беше изяснено защо Борисов го е изпратил." - добави Атанасов.

Чуйте целия разговор в следващото видео: