България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ева Жечева: Деинституционализацията в България започна през 2010г.

В момента работят 50 институции спрямо 2010г., когато бяха 130

06.01.2016 | 14:40 Редактор: Ирина Георгиева
Ева Жечева: Деинституционализацията в България започна през 2010г.

Деинституционализацията в България започна през 2010г., припомни председателят на ДАЗД Ева Жечева в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите й тогава имаше 130 институции - Домове за медико-социални грижи за деца (от 0 до 3 г.), Домове за деца с физически и умствени увреждания и Домове за деца, лишени от родителска грижа, а към момента са 50.

"Процесът започна със закриване на тежките домове - там, където се отглеждаха умствени и физически увреждания. Доста трудно е да се полагат грижи в дом, където има 100 деца с увреждания. 24 дома за деца с умствени увреждания вече са закрити." - добави Жечева.

Един от Центровете за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания беше открит на 1 май 2015г. по проекта "Шанс за децата", добави директорката Цветелина Петковска. По думите й в него са настанени 9 деца и 3 младежи. По този проект са открити общо 13 "Центрове за настаняване от семеен тип", 2 защитени жилища и едно преходно жилище. По този начин деинституционализацията върви по по-лесен начин и осигурява по-високо качество на живот на децата и младежите с увреждания.

"Не е имало проблеми до момента, добави социалният сътрудник Стоянка Иванова. По думите й имало е само период на адаптиране между децата и персонала.