България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Д. Марков: Борба с корупцията само с ключови реформи

Заради зависимости в съдебната система няма нито едно решено знаково дело или важен политик в затвора, смята Марков

17.12.2015 | 12:22 Редактор: Ирина Георгиева
Д. Марков: Борба с корупцията само с ключови реформи

Борбата с корупцията не може да мине на следващо ниво без ключови и съдържателни реформи в съдебната власт, в сектор "Сигурност" и при разследващите органи. Това коментира Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. 

"Не бива да забравяме, че плахият опит за Антикорупционен закон, който се обсъждаше през пролетта се провали и претърпя едно фиаско, което не бих казал, че този закон ще реши всички проблеми с корупцията в България, но е символен законопроект и още по-символно беше отхвърлен. Очевидна е липсата на желание и воля. Това се дължи на факта, че има сериозни зависимости и във властта, и в съдебната и изпълнителната власт, има сериозни икономически интереси, които обричат борбата с корупцията на неуспех." - добави Марков.

Румънският пример за борба с корупцията не трябва да бъде самоцел, тъй като при него също има недостатъци, които се забелязват от европейските партньори, подчерта експертът. По думите му в стремежа да се засили борбата с корупцията нерядко се преминава границата на върховенството на закона и на справедливия процес, но това не трябва да е оправданието на българските политици.

Една от основните причини да няма нито един знаков политик в затвора или приключено знаково дело са зависимостите в съдебната система, смята Марков. Той поясни, че например тези дела се гледат от хора, приближени до политическия и икономическия елит.