България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Гетов: Пациентите ще имат по-добър достъп до лекарства, според новия закон

Бюджетът на НЗОК по отношение на лекарствата е малко тревожен, смята Маргарита Грозданова

03.12.2015 | 11:20 Редактор: Ирина Георгиева
Проф. Гетов: Пациентите ще имат по-добър достъп до лекарства, според новия закон

Пациентите ще имат по-добър достъп до лекарства, според новия Закон за лекарствените продукти в хуманната медицина. Това обясни председателят на Български фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите му предвидено е във всички областни градове у нас, където няма денонощна аптека, да се направи график, по който съществуващите аптеки да осигуряват денонощно обслужване на гражданите и пациентите.

"Това е модерен подход и ще изисква допълнителни инвестиции в съществуващите аптеки, защото нощното обслужване трябва да е на специално гише, да има паник бутон, допълнителен персонал. По наша информация 11 областни града нямат в момента денонощна аптека." - поясни проф. Гетов.

Възможно е да се наложи клиентите да плащат такса "нощно обслужване", поясни проф. Гетов. По думите му това ще се реши с така нареченото публично-частно партньорство и местни власти, с НЗОК.

"Фармацевтичният или аптечният сектор е оставен изцяло на бизнес интересите - тоест работиш и печелиш добре, можеш да се разбираш. За разлика от други сфери, значими за обществения живот като например селскостопански производители, публичен градски транспорт, където се получават субсидии от различни източници и да може да се достигнат до тези изисквания за инвестиции и за наличие на персонал трябва да има някакъв приход на тези оператори или  аптеки, които съществуват." - коментира още проф. Гетов.

Бюджетът на НЗОК по отношение на лекарствата е малко тревожен, смята от своя страна магистър-фармацевтът Маргарита Грозданова.

"За първи път се обединяват в едно перо, параграф средствата за домашно лечение за лекарствата и тези за онкологичните лекарства. Посочен е бюджет 750 млн. лева, в това число 210 млн. лева са за онкология. От 2012г. са съществували два параграфа, където е ясно какви са парите за онкологичните лекарства и какви са парите за домашно лечение, а сега са обединени. Те са на различен механизъм на отчитане и разплащане. Възможно е едни пациенти да бъдат ощетени за сметка на други." - посочи Грозданова.

Никога не се прави достатъчно за един сектор, допълни проф. Гетов. Той поясни, че от Български фармацевтичен съюз настояват лекарствата да бъдат с твърди фиксирани цени, така че да бъдат еднакви в страната.

"В Гърция цените на лекарствата са фиксирани и там цените са с еднакви цени. Така е във Франция, Германия и Австрия. Понякога у нас се стига до драстични разлики в цените на лекарствата." - поясни проф. Гетов.