България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ген. Цветков: Турция може да е решила да покаже подкрепа на тюркмените срещу руските удари

Българските газови находища могат да стигнат за три месеца

26.11.2015 | 10:43 Редактор: Ирина Георгиева
Ген. Цветков: Турция може да е решила да покаже подкрепа на тюркмените срещу руските удари

Геополитика или бизнес - всичко е геополитика, премесена с бизнес. Това коментира бивш началник на химически войски ген. Кирил Цветков в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите му целият регион на Балканите не е бил толкова опасен, непредвидим и с толкова рискове за националната сигурност, както е в момента.

Хората са изплашени, защото напоследък всичко е свързано с политиката и геополитиката, обясни ген. Цветков.

Какво може да изгуби България от конфликта Анкара - Москва

Русия обяви война на ИД, когато взе решителни мерки срещу терористичната организация и започна активни действия срещу нея, коментира ген. Цветков. По думите му в Сирия се води война и ако някой очаква, че всичко ще минава гладко и няма да има жертви и материални загуби от страните, които участват там, се залъгва.

"Знаете откъде започнаха всички тези събития в Сирия - заради газопровода, който трябваше да прекарат през Сирия. Бизнесът стои зад това." - припомни експертът.

Ген. Цветков не изключва възможността Турция да е решила да покаже по-активна подкрепа на тюркмените срещу руските удари и затова да е превишили правомощията си. По думите му постоянно има нарушения на въздушните граници, а и Турция има определени интереси в този район и ги защитава.

"Ако вземем един самолет, който лети и нанася удари по територията на цяла Сирия и в Ирак и в края на краищата за секунда две да не наруши нечие въздушно пространство. Но има един куп други мерки, които могат да се вземат за да се избегне това. Аз мисля, че Турция нарочно е тръгнала, за да докаже своята решимост да не допуска повече нарушения на въздушното пространство и е посегнала, за да свали самолета." - добави още ген. Цветков.

Притеснително е това, че когато един самолет или изтребител излети и изпълнява задачата air policing, то той се управлява и от централата на НАТО.

"Когато нашите самолети летят и руски изтребители нарушат въздушното ни пространство или когато са близо до него, те се управляват от централата на НАТО. Ако обаче турските самолети не са били управлявани от НАТО и турците са виновни за свалянето на самолета може да има много по-сериозни последствия." - поясни ген. Цветков.

Русия няма да остави просто така този проблем, защото това се превръща в бизнес и Турция знае какво ще загуби от една търговска война, както я обяви президентът Путин, прогнозира ген. Цветков.

"Ние какво можем да загубим? Нас ни интересува повече геополитиката, а не какво ще изгубим. От доста отдавна губим - още откакто започнаха събитията в Украйна и със спирането на газовите доставки." - поясни ген. Цветков.

Българските газови находища могат да стигнат за три месеца, отбеляза експертът. По думите му всички са притеснени.

"Колкото и уверено да се говори от управляващите и политиците, че газта ще стигне за зимата, едно такова спиране ще окаже влияние. Русия заплашва, че ще спре и строителството на атомните централи. За нас е добре да ги спре, защото ние произвеждаме достатъчно ток и ще можем да продаваме на Турция. Не трябва да се радваме обаче." - добави ген. Цветков

Енергийните доставки и водните ресурси

Всяко едно открито находище води до следващи действия, подчерта експертът.

"Енергийните доставки винаги са заложени на карта и те са в основата на всички събития, които стават около нас и около света. В основата стоят и водните ресурси, тъй като те се изчерпват. Ние черпим това, което предишните цивилизации са ни оставили и го харчим толкова енергично, че може да не остане за цялото население и за издръжката му - заради това се води тази война." - обясни ген. Цветков.