България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф.Тагарев: Турция е в пълното си право да защитава въздушното си пространство

Има генерално разминаваме между Турция и Русия по въпроса за бъдещето на Сирия, добави военният експерт

25.11.2015 | 11:18 Редактор: Ирина Георгиева
Проф.Тагарев: Турция е в пълното си право да защитава въздушното си пространство

Турция е в пълното си право да защитава въздушното си пространство. Това коментира военният експерт проф. Тодор Тагарев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Той припомни, че вече имаше няколко прецедента, на които Турция реагира много остро. Страната директно контактува с Русия и обясни, че подобен тип действия са недопустими.

"Като правилно се говори, че Русия атакува ИД, но в конкретният случай руските самолети атакуват в тази зона групировка, която е пряко поддържана от Турция и която пряко се противопоставя на режима на Асад. Има генерално разминаваме между Турция и Русия по въпроса за бъдещето на Сирия. Турция смята, че Асад няма място в управлението, а Русия пряко действа в подкрепа на Асад. При това положение беше неизбежно да се стигне до някаква такава конфликтна ситуация. След като няколко пъти Турция се въздържа от използването на въоръжение на руски самолети, които нарушават въздушното пространство, този път те свалиха самолета." - поясни гледната си точка проф. Тагарев.

Военният експерт не изключва възможността руският самолет да е навлязъл случайно над Турция, но е факт информация, че турските изтребители 10 пъти са предупредили руския изтребител бомбардировач.

"Информацията е потвърдена. Това нещо се случва в рамките на 5 минути, а не е станало при първата заплаха за навлизане в турското въздушно пространство и екипажът на този самолет е би трябвало да реагира. Су-24 е по-голям от обичайните самолети бомбардировачи, но е по-маневрен от транспортните." - коментира проф. Тагарев.

Проф. Тагарев определи инцидента като нещастно стечение на обстоятелствата. Той очаква влошаване на отношенията между Русия и Турция.

"Вече има много ясни сигнали от страна на Кремъл в тази посока, но се надявам, че от военна гледна точка двете страни ще задържат инстинкта да действат по-емоционално и по-агресивно." - добави проф. Тагарев.

Чуйте целия разговор в следващото видео: