България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Стойков: Анализаторите да внимават с коментарите си за Трета световна война

Война има тогава, когато е нарушен уставът на ООН и не трябва да се бърка с правото на самозащита, уточни проф. Стойков

25.11.2015 | 13:07 Редактор: Ирина Георгиева
Проф. Стойков: Анализаторите да внимават с коментарите си за Трета световна война

Хората са достатъчно притеснени след инцидента с руския изтребител Су-24 и анализаторите трябва да внимават с коментарите си за Трета световна война. Това подчерта преподавателят по военно дело проф. Митко Стойков в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Той уточни, че война има тогава, когато е нарушен уставът на ООН и не трябва да се бърка с правото на самозащита и реакцията при подобни случаи. 

Причината за навлизането на руския самолет в Турция може да е грешка на хората, които ръководят полета от земята, коментира проф. Стойков.

"Не се изключва възможността, в зависимост от компетенциите, които водят полетите от земята при височина 6000 метра да има отклонение в оценката на преминаването на границите и съответно на реакцията. Това би било грешка на наземния персонал, който ръководи и на теоретичната грешка, която може да има в локационната станция на самолета." - поясни проф. Стойков.

Навлизането на руски самолет в турското въздушно пространство не е прецедент и реакцията е очаквана, въпреки това свалянето на самолета може да има сериозни последици за взаимоотношенията между двете страни, коментира проф. Стойков. По думите му Су-24 не може да реагира по никакъв начин освен по този по време на полета - пилотите да катапултират над Сирия. Той подчерта, че установяването на контакт между руския и турския самолет е било задължително.