България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ани Торозова: Всяка четвърта българка е била жертва на домашно насилие

През 2014г. седем жени са починали вследствие на домашно насилие

25.11.2015 | 10:41 Редактор: Ирина Георгиева
Ани Торозова: Всяка четвърта българка е била жертва на домашно насилие

Всяка четвърта българка е била жертва на домашно насилие, показва изследване, цитирано от Ани Торозова, координатор в Кризисния център "Св. Петка" и психотерапевт на хора, които са пострадали от насилие в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите й през 2014г. седем жени са починали вследствие на домашно насилие.

Нужно е да се работи на няколко нива в институциите, свързани с проблема и да се оказва директна помощ на жертвите, смята Торозова.

"Жените, жертва на домашно насилие не са по-различни от всички останали. Те са жени, които са учителки, лекарки, майка. Много тъга и болка има в техните очи, както и желание за промяна. Често пъти в семейството на бабата е имало насилие, след това в семейството на майката, което се предава в семейството на внучката. Това е малко като ефектът на снежната топка. Насилието поражда насилие." - обясни Торозова.

Момчетата често поемат от примера на баща си, дядо си и поемат по пътя на насилника, а момичетата приемат другата роля - на жертвата, поясни Торозова.

"Жените на домашно насилие често се връщат в тази ситуация и това може да се случи от 4 до 5 пъти. Това е вързано от липсата на подкрепа - те са потърсили, но не са срещнали разбиране. От друга страна обществото казва, че ти трябва да влезеш в това семейство и трябва да го задържиш. Опитът им е травматичен." - обясни Торозова.

Фондация "Джендър Алтернативи" ще проведе 16-дневна кампания срещу домашното насилие, съобщи Милена Кадиева. По думите й тази инициатива е глобална и се провежда за 16 поредна година.

"Това е времето, в което всички ние работим с лица, пострадали от домашно насилие и се стараем да даваме много повече информация и се стараем да говорим много за този проблем. Тази година кампанията е свързана с образованието. Тя носи заглавието "От мир у дома до мир по света"." - съобщи Кадиева.

В област Пловдив няма най-много по обем насилие в България, а хората са по-информирани, отбеляза Кадиева. И тя застава зад идеята, че за това явление трябва да се работи на много пластове, за да се случат правилно нещата.

"От ноември 2014г. до октомври 2015г. през офиса ни са преминали 460 човека. От тях 426 са жени, така че всяка години този брой се увеличава."- съобщи Кадиева.

Чуйте: