България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ал. Богоявленски: Су-24 не е особено маневрен и е възможно случайно да е навлязъл в Турция

Експертът подчерта, че все още нищо не може да се твърди със сигурност

25.11.2015 | 09:40 Редактор: Ирина Георгиева
Ал. Богоявленски: Су-24 не е особено маневрен и е възможно случайно да е навлязъл в Турция

Руският самолет Су-24 не е особено маневрен и е възможно случайно да е навлязъл над турска територия. Това коментира водещият на предаването "Авиошоу" Александър Богоявленски в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Експертът обаче подчерта, че истината е някъде там и все още не може да се твърди нищо със сигурност.

"Су-24 и самолетите от този тип износват на гърба си въздушните удари в Сирия от страна на военновъздушните сили. Су-24 е самолет, който не е особено маневрен. Основното му предназначение е да атакува наземни цели. За да направи завой на 180 градуса на него са му необходими около 15-20 км радиус, така че е напълно възможно самолетът да е навлязъл случайно в турска територия, но това са неща, които можем само да гадаем. Пилотите не биха могли да реагират толкова бързо. Въпреки това има правила и условия, които трябва да бъдат изпълнени преди противниковата страна да вземе решение да стреля по самолета и съответно да го свали." - поясни Богоявленски.

Факт е, че руското и турското напрежение ескалира и казусът със Су-24 най-вероятно ще се решава на политическо ниво, обясни експертът. По думите му, за да няма ескалация на напрежението и двете страни - в случая НАТО и Русия трябва да положат усилие за сдържаност и този случай да бъде разследван максимално безпристрастно. 

"Истината е някъде там. Дали самолетът е летял 10, 20 или 30 сек над турска територия и на какво разстояние навътре в турското въздушно пространство се е намирал няма как да знаем на този етап. Това могат да кажат турските и руските военни." - коментира Богоявленски.

Експертът смята, че почти няма шанс за обективно разследване на инцидента.

"Не говорим за гражданска авиация, а за военен инцидент. Разследването ще се води на няколко нива - първото би трябвало да е техническо, но едва ли ще има такова. Ще има военно разследване. Ще има военно разследване, а след това на политическо ниво."-поясни Богоявленски.

Чуйте целия разговор в следващото видео: