България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бюджет 2016 e по-добър от предходните, смятат Н. Ненков и В. Велев

Трябва да се създаде методика за определяне на минимална работна заплата, убедени са социалните партньори

02.11.2015 | 10:34 Редактор: Ирина Георгиева
Бюджет 2016 e по-добър от предходните, смятат Н. Ненков и В. Велев

Бюджет 2016г. - по-добър от предходните. Зад тази теза се обединиха вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков и председателят на АИКБ Васил Велев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Според Ваня Григорова от КТ Подкрепа Бюджет 2016 е безперспективен, защото взимаме нов дълг, с който да финансираме дефицит и отново се влиза в спирала на дълга, от която няма как да се излезе по този начин.

Ненков одобрява социалните промени, докато Велев това, че Бюджет 2016г. върви към по-бърза консолидация - оттук нататък обаче те имат големи различия.

"Бюджет 2016г. е по-добър от останалите както в социалната, така и в другите области, но не достатъчно. Защо? Предвижда се около 10% увеличение в 3 агенции, където заплатите са много ниски - в Социално подпомагане, в Агенцията по заетостта и в Главната инспекция по труда, с около 5% за Агенция митници и за НАП. Ще се повишат заплатите на учителите в средното образование и единият разходен стандарт за издръжка на ученик. Последното, което се очаква да е добро е повишаването на минималната работна заплата на 420 лева." - поясни Ненков позицията на синдикатите. 

Държавата не губи от увеличението на минималната работна заплата, а даже и печели, смята Ненков. По думите му проблемът със сектор "Сигурност" не е от вчера - за него се заделят много, а на глава на населението служителите от този сектор превъзхождат показателя за много европейски страни.

Няма консенсус за равнището на минималната работна заплата, но има консенсус, че трябва да се утвърди методика за определяна на минималната работна заплата, подчерта Ненков.

Васил Велев поясни защо и за него Бюджет 2016г. е много по-добър от предишния преди неговата актуализация.

"Той е по-добър от пролетния вариант на проектобюджета. Дефицитът, който се предлага е по-нисък и се върви към по-бърза консолидация, Продължавайки да изреждаме плюсовете бихме казали, че продължава данъчна стабилност при ниски нива на преките данъци, което подкрепяме, както и стремежа за преразпределение на БВП през бюджета да бъде под 40% остава. За следващата година се планира да е 39,4% за разлика от тази година и актуализирания му вариант, който отива над 40%." - добави Велев.

Работодателите подкрепят всичко това, но бихме искат и един по-амбициозен бюджет от гледна точка на извършващите се реформи, които трябва да се видят в него от страна на по-бързата консолидация и по-бързо стигане на бюджет без дефицити. 

"Прогнозата ни е за по-нисък икономически ръст. Предвиждаме 1,3% - 1,5% ръст на БВП. Според нас има няколко фактора, които не са калкулирани. Смятам, че китайската икономика е взета в предвид, но не достатъчно се оценяват нещата, които действат с пълна сила негативите от разменените санкции по повод Русия. В някои сектори те се оценяват с до 5% - 6%. Недостатъчно се оценява гръцката криза, която не е отминала. Към всичко това се прибавя драстичният скок на еленергията за индустрията. Не е калкулирана и бежанската криза. Добавяме и вътрешните - административната намеса на пазара на труда чрез драстичния скок на минималната работна заплата." - обясни Велев.

Минималната работна заплата за бизнеса не е 420 лева от догодина, а е 470 лева заради класовете прослужено време, поясни Велев. С това обаче Григорова не се съгласи с аргумента, че класове няма за всички работещи, а и частният бизнес често намира причина да не ги плаща.

Чуйте целия разговор в следващото видео: