България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Д-р Стефанов: Ако имаше електронен вот нямаше да се стигне до ситуацията в Арена Армеец

Референдумът без местни избори - още по-малко избиратели

27.10.2015 | 10:04 Редактор: Ирина Георгиева
Д-р Стефанов: Ако имаше електронен вот нямаше да се стигне до ситуацията в Арена Армеец

Ситуацията в "Арена Армеец" София можеше да се избегне, ако електронното гласуване беше възможност за участие в изборния процес. Това отбеляза политологът д-р Любомир Стефанов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Според него по този начин могат да бъдат избегнати и промени в Избирателния кодекс.

"Много често смятаме, че проблемът е в установените правила, но всъщност е в практиките, които тези правила влизат в действителността. Беше ясно много преди тези избори, че софийската избирателна комисия ще бъде много по-натоварена от всички други. Другаде това не се случи, което е заради прилагането на правилата и заради неправилна организация." - уточни преподавателят по политически науки проф. Антоний Тодоров.

Ако референдумът беше отделно от местните избори вероятно щеше да мобилизира по-малко избиратели, така че не е лошо заедно с изборите да има референдум, смята проф. Тодоров. Двамата политолози се обединиха зад тезата, че на референдумът е останал въпросът, който вълнува най-малко граждани. Според тях въпросите за мажоритарното и задължителното гласуване интересуват много повече хора.

"Въпросът дали да има електронно гласуване можеше въобще да не бъде поставян на референдум, а да се реши в Парламента." - подчерта д-р Стефанов.

Очакваше се, че референдумът и местните избори заедно ще доведат до малко по-високо участие на самия референдум, отбеляза проф. Тодоров. По думите му в сравнение с местните избори преди 4 години поне половина милион по-малко избиратели са гласували.

"По принцип местните избори се ползват с по-малък интерес от парламентарните, по средата са президентските. Гражданите много бързо разбраха, че на местните избори преобладават икономически групи, които стратегически гледат да установят контрол върху местните ресурси и върху европейските фондове, свързани с местното развитие, отколкото политическата борба." - коментира проф. Тодоров.

Още по темата

Политолозите подчертаха, че е липсвала политическа кампания.

"Липсата на програма е донякъде рефлексия на политическите напрежения на централно ниво, а и липсата на разбиране на местната власт какво може да прави и какво може да променя. Програмите бяха стереотип използван от централите на партиите." - смята д-р Стефанов.

"Индикация за продължаващо оттегляне на гражданския интерес към партийната политика, както тя е построена. Партиите у нас са доста слабо вкоренени в българското общество. Слабо присъстват като граждански организации. Вече много по-често хората ги виждат като малка група хора с частни интереси." - коментира проф. Тодоров и добави, че самите партии не са и много демократични.

"В колко партии може да се случи мобилизация на членовете им, за да доведе до смяна на лидера им. Те са много персоналиски, решава се в центъра им всичко. От там гражданите губят всякакъв интерес смятайки, че това са няколко частни групи, които не засягат по никакъв начин гражданския интерес. Това е обща тенденция от последните десетина години." - поясни проф. Тодоров.

"Категориите с купен и корпоративен вот са пълни с всевъзможни оправдания с всичко и с нищо. По същество купен вот какво означава  - напазаруване с куфар пари и хора на предизборните секции или косвеното, което е по-притеснителното - създаване на клиенти олигарси чрез гарантиране на достъп пряк или контролиран към средства идващи от държавата, фондовете или публични средства от държавния бюджет." - добави д-р Стефанов 

"За купен вот стигаме до тези брутални практики хора от малцинствата да бъдат изнудвани, че няма да получат пари или ще бъдат отклонени, което кметът не може да го направи, защото това е държавна политика и не се разпорежда с нея. Той може да разполага с проекти, а не да уволнява и съкращава хора." - поясни д-р Стефанов.

/Снимка: Ани Сиракова-Миланова /

Чуйте целия разговор в следващото видео: