България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Право на избор за задължителните ваксини искат родители

Настояват да има индивидуален подход към всяко дете

13.10.2015 | 09:16 Редактор: Анита Соколова
Право на избор за задължителните ваксини искат родители

Зорница е бременна в осмия месец. Притеснява се от предстоящите имунизации на бебето си. Според нея всеки родител сам трябва да определя кое е най-добре за детето си. Тя посещава курсове за бъдещи родители и от там научава какви ваксини трябва да се направят на бебето й. Най-изненадана е от първата имунизация, която се прави 24 часа след раждането.

„Това е един чисто нов човек, ние не знаем абсолютно нищо за него, а той със сигурност вече има някакви свои особености генетични маркери. Как е възможно така на общо основание на всички новородени деца да се бие една и съща ваксина в един и същи момент?“, запита Зорница.

Бъдещата майка е категорична, че задължението да ваксинира детето си й отнема част от родителската роля. Според нея страничните ефекти от превантивните медикаменти трябва да бъдат публично оповестени. Така родителите ще бъдат максимално подготвени за всяка имунизация и ще бъдат по-спокойни за децата си.

„Искам да бъде информирано. Това е най-основното нещо, което ми се иска и да се знае кой носи отговорността. Ако аз нося отговорността, аз да бъда информирана и да ми бъде предоставена информация – ползата от даден продукт, защото това са продукти и възможни странични ефекти от този продукт, и аз да мога да преценя съвсем съзнателно и информирано какво ще направя за своето дете“, категорична е жената.

Най-честите странични ефекти след имунизация са алергии, пневмонии и висока температура, коментират запознати. От пациентската организация „Заедно с теб“ настояват да се обръща повече внимание на всяко дете преди да му се постави ваксина и от това да не зависи посещението му в детска градина или ясла.

„На българския гражданин  му е отнето едно изконно право, което е фундамент в световен мащаб – информирано съгласие. Няма как една медицинска интервенция преди да бъде извършена, един човек да не е наясно не само с ползи, но и със странични възможни реакции“, коментира адвокатът Екатерина Станчева.

Въпреки че е задължително, все повече родители не имунизират децата си, защото се притесняват от последствията. От организацията предлагат да се създаде фонд за обезщетение на деца, пострадали от ваксини. Подобни фондове има в 13 европейски държави, а в почти цяла Европа имунизацията не е задължителна.

Повече в репортажа на Анита Соколова и оператора Петър Джанаваров