България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

НЧ Бъдеще сега -2006, с. Гудевица е носител на наградата Европейски гражданин за 2015г.

ЕП отличи общо 47 организации и хора за престижното отличие

09.10.2015 | 12:35 Редактор: Ирина Георгиева
НЧ Бъдеще сега -2006, с. Гудевица е носител на наградата Европейски гражданин за 2015г.

ЕП отличи общо 47 организации и хора за наградата "Европейски гражданин" за 2015г. Това съобщи шефът на информационното бюро на ЕП в България Теодор Стойчев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите му носител на престижната награда на ЕП за България е НЧ "Бъдеще сега -2006", с. Гудевица, община Смолян.

Наградата "Европейски гражданин" е традиционна и се връчва от 2008г. на  заслужили и допринесли за по-доброто разбирателство и интеграция между европейските народи и граждани, организации и хора, обясни Стойчев. По думите му за четвърта година организираме и връчването у нас, което е прекрасен повод да се запознаем с много добрите примери, които съществуват и в България за проекти, които да насърчават.

Българските депутати номинират според тяхното желание кандидати, обясни Стойчев. Той допълни, че процедурата включва национално жури отново от евродепутати от всички политически партии или от основните най-големи партии в ЕП, които подреждат номинациите в класиране.

"Номинациите се излъчват от българските евродепутати, така че от тях зависи дали ще номинират повече организации или граждани и хора. Миналата година също имаше организация - младите хора от СУПЦ "Анастасия д-р Железкова" (Варна) , които помагаха за преодоляването на последиците от наводненията във Варна. Тази година в журито влизат депутатите Светослав Малинов, Неджми Али, Владимир Уручев и Момчил Неков." - посочи Стойчев.

Най-основният критерии е гражданите или организациите да са допринесли до по-доброто взаимно разбирателство и по-добрата интеграция между гражданите на ЕС и чрез ежедневните си дейности са разпространили европейските ценности, коментира още Стойчев.

Междувременно Теодор Василев, председател на настоятелството на НЧ "Бъдеще сега -2006", с. Гудевица, община Смолян благодари за наградата в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR:

"Проектът го реализираме вече 10 години и работим в читалището. Може би спонтанно при нас се получава интеграцията на култура и образование, защото чисто инфраструктурно, сградата, в която създадохме центъра в Родопите и където е нашето седалище наполовина е читалище, а другата половина е била училище. Строена е доброволно, както и доброволно е възстановена от стотици хора от цяла България. Този ентусиазъм и това вдъхновение, което нас ни мотивира да работим с деца и младежи в сферата на неформалното учене и в сферата на ученето и културата - това мотивира и много хора около нас не само да ни помагат, но и да дават най-доброто от себе си за благото на нашето общество и за Европа, защото това е една награда, която се дава от ЕП и ние сме горди да я получим." - добави Василев.

Чуйте: