България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Св. Желев: Съдът трябва да се изкаже дали Uber извършва нарушение

Uber не са превозвачи, а търговец, който тръгва от САЩ и нахлува поне в 100 града на различни държави, посочи инж. Ризов

07.10.2015 | 12:06 Редактор: Ирина Георгиева
Св. Желев: Съдът трябва да се изкаже дали Uber извършва нарушение

Uber не са превозвачи, а търговец, който тръгва от САЩ и нахлува поне в 100 града на различни държави. Това уточни председателят на "Съюз Такси" инж. Кирил Ризов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Според него, където и да навлезе Uber, той не се съобразява с местното законодателство и в такъв случай той се явява международен закононарушител.

"Дейността е простичка - превоз на пътници от пункт А до пункт Б срещу заплащане. Това е бившата файтонджийска дейност, а понастоящем таксиметрова дейност. В целият свят е регламентирана от гледна точка сигурност на клиентите и на шофьорите. Не може след като те извършват тази дейност да не се съобразяват със съответното местно законодателство." - посочи инж. Ризов.

Съдът трябва да се изкаже дали Uber извършва нарушение, допълни главният редактор на kaldata.com Светлин Желев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите му за момента съдът не се е изказал, а само е уважил искането на КЗК да се спре услугата до изясняване на случая.

"Относно това, че Uber не се съобразява с нашето и чуждите законодателства - у нас няма описана такава дейност. В Австралия например промениха законодателството си още преди Uber да навлезе за алтернативна таксиметрова услуга. В крайна сметка наистина светът се променя - както беше споменато от файтони и таксиметрови услуги." - защити позицията си Желев.

От съюз "Такси" настояват или Uber да спазва българското законодателство или да бъде забранен, обясни инж. Ризов.

Чуйте останалата част от коментара в следващия видео материал: