България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. П. Долашка: У нас липсва връзка между бизнеса и науката

Има много нарушения при финансирането на Фонд „Научни изследвания“, посочи в ефира на България Он Ер проф. д-р Павлина Долашка от БАН

03.09.2015 | 12:01 Редактор: Анита Соколова
Проф. П. Долашка: У нас липсва връзка между бизнеса и науката

Няма качествен бизнес, в който да няма наука, но в България няма подобна връзка. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер проф. д-р Павлина Дулашка от Института по органична химия при Българската академия на науките. По думите й научните разработки струват прекалено скъпо, а българският бизнес не може да си позволи големи разходи за тестове и изследвания. Професорът и екипът й създават протеин, извлечен от слузта на българския градински охлюв, който потиска неконтролируемото развитие на раковите клетки. Проф. Долашка, поясни че процедурата по създаване и внедряване на продукти за лечение на туморни заболявания у нас е изключително дълга и трудна. Финансирането на проекта се осъществява по програма „Конкурентоспособност“ на Министерството на икономиката.

Експертът подчерта, че финансирането на Фонд „Научни изследвания“ е свързано с множество нарушения.

Аз със очите си съм видяла в следствието тонове с резултати, извършени и установени груби нарушения – никакъв резултат. Страхувам се, че сега по същия начин прокуратурата няма да прояви интерес какво се извършва с тези пари“, категорична е проф. Долашка.

Според нея практиката с разпределянето на финансовите ресурси може да се промени едва, след като излязат резултатите от проверките.