България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ал. Йорданов: Европа трябва да търси подкрепа от САЩ и Русия за справяне с бежанската криза

Само международна военна коалиция, начело със САЩ и Русия, може да нанесе удар върху ИД, каза в България Он Ер бившият посланик в Македония доц. Александър Йорданов

31.08.2015 | 14:32 Редактор: Анита Соколова
Ал. Йорданов: Европа трябва да търси подкрепа от САЩ и Русия за справяне с бежанската криза

Европа не може сама да се справи с Ислямска държава и бежанския поток и затова трябва да търси подкрепа от САЩ и Русия. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер бившият посланик в Македония доц. Александър Йорданов. По думите му е необходимо създаването на международна военна коалиция, която да спре действията на Ислямска държава. Той подчерта, че бежанският поток трябва да се задържи в съседните на Сирия страни, но е нужна инвестиране в тези държави.

Не бива да се допуска политическите сили да се възползват от кризисната ситуация в Европа, категоричен е експертът. Според него е възможно надигането на ксенофобски и крайно националистически идеологии. Йорданов е на мнение, че трябва да има световен консенсус за забрана за внос на оръжие в района на военните конфликти в Близкия Изток.

В следващите 10 години за 20 млн. души в трудоспособна възраст от Близкия Изток няма да има работа в региона, показват данните на на Института за население и човека при БАН. Това означава, че Европа може да бъде подложена на ежегоден натиск от около 1 млн. и 200 хил. души търсещи работа, допълни Йорданов.