България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Цените на наемите вървят нагоре

Продължава търсенето на качествени жилища с добра локация, ново строителство - малко имоти обаче отговарят на тези критерии

28.08.2015 | 17:05 Редактор: Ирина Георгиева
Цените на наемите вървят нагоре

Цените на наемите вървят нагоре, докато тези на продажбите са по-стабилни - покачването при тях е с по-бавни темпове. Това коментира мениджър на сайта imoti.net Снежана Стойчева в Сутрешния блок на България Он Ер. В момента е периодът на наемите, който продължава до октомври месец, каза още тя. 

Продължава търсенето на качествени жилища с добра локация, ново строителство.  

"За съжаление по-малко са предложенията, които отговарят на тези критерии." - обясни експертът.

Наемите поскъпват заради голямото търсене и затова, че няма предлагане на качествени имоти. Появяват се платежоспособни клиенти, които имат добра работа, които търсят качествен имот - с локация, с нови мебели, в добро състояние, по възможност с паркинг, да е ново строителство. Тези предложения обаче са малко, обясни Стойчева.

По думите й пазарът на наемите е доста по-специфичен от този на продажбите. В периода на криза се появиха доста фирми, които навлязоха в този сегмент. Това е един вид "бързооборотна стока“ и не всички са коректни посредници, предупреди Стойчева. Затова трябва да се внимава, за да не се попадне и на подвеждащи обяви.

Нейният съвет е търсещите да се обърнат към утвърдена агенция с авторитет в бранша.

В imoti.net има екип, който се занимава с достоверността на обявите. Но и този, който публикува обява в сайта, носи отговорност за съдържанието и за истиността на фактите.

Другата тенденция е, че има плавно покачване при цените за продажба на качествените имоти. Но и тук интересът е към добрите имоти, ново строителство. 

При ваканционните имоти особеното е, че планинските имоти в момента представляват по-голям интерес. В Банско в момента би могло да се намери имот и за 350 евро  кв./м. По черноморските ни курорти има повече предложения и по-малко търсене, обобщи Стойчева.

Чуйте: