България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Б. Белазелков: Въвеждането на индивидуалната конституционна жалба да бъде обсъдено сериозно

Съществува известен страх от реформи

28.08.2015 | 16:47 Редактор: Ирина Георгиева
Б. Белазелков: Въвеждането на индивидуалната конституционна жалба да бъде обсъдено сериозно

Въвеждането на индивидуалната конституционна жалба е въпрос, който трябва да бъде обсъден сериозно от специалистите по конституционно право. Това обясни председателят на Съюза на съдиите в България Борислав Белазелков в Сутрешния блок на България Он Ер. По думите му въвеждането й е  пълно противоречие с концепцията на учредителния законодател - авторите на Конституцията са приели точно обратното - да няма такава възможност. 

"Законодателят винаги е изкушен да ограничава достъпа до върховните съдебни инстанции, тоест сега да се приеме, че при ограничаване на достъпа до върховните съдебни инстанции се разширява достъпа до конституционно правосъдие, трябва да бъде обяснено защо и как трябва да стане." - допълни още Белазелков.

Сред имената, които се спрягат за конституционни съдии в парламентарната и президентската квота няма преподаватели по Конституционно право, но има разлика между специалист и преподавател по Конституционно право, подчерта Белазелков.

"Специалисти има и дори, без да се засягат колегите, които имат научни интереси в тази област, но най-добрите конституционни съдии не са преподавали конституционно право." - обясни Белазелков.

Мястото на Конституционният съд в политическата система на България е много важно, коментира Белазелков.

"Не трябва да забравяме, че това не е съдебен, а политически орган, в който има една немалка и политическа квота. Становището, което ще бъде прието на 17 септември ще бъде много важно, защото ще стане ясно кой в държавата трябва носи отговорността за своите решения." - отбеляза Белазелков.

Съществува известен страх от реформи - не само сред политиците, но и сред обществото, въпреки това трябва да има и решителност, призова Белазелков. 

Чуйте: