България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Назначаването на клинични фармацевти ще подобри лечението

30% от разходите за лекарства може да бъдат спестени, посочи магистър фармацевтът Велина Григорова

27.08.2015 | 10:11 Редактор: Анита Соколова
Назначаването на клинични фармацевти ще подобри лечението

Назначаването на клинични фармацевти в болниците ще подобри лечението на пациентите и ще се обръща внимание на всеки отделен човек. Болниците, които имат над 400 болнични легла, над 10 клиники или медицинска онкология трябва да назначат клинични фармацевти предвижда наредбата на министерството на здравеопазването. Въвеждането на подобна политика може ще спести до 30% от парите за лечение, както и да предотврати странични ефекти и нежелани реакции от някои медикаменти. 

„Това ще доведе до рационализиране на лекарствената терапия, тъй като клиничният фармацевт от една страна се явява помощник на лекаря при избора на най-доброто за пациента, като му помага, за да се избегнат лекарствените взаимодействия, както и да се преодолеят страничните реакции от дадени лекарствени продукти. От друга страна, клиничният фармацевт се явява консултант на пациента относно приема на неговите лекарства за амбулаторно лечение“, поясни Велина Григорова, магистър фармацевт

Специалистите по клинична фармация у нас са малко над 200. Повечето от тях работят в извънболнични  аптеки, където заплащането обикновено е по-високо от това в болниците. Привличането им към лечебните заведения може да се окаже трудност, заради разликата в заплащането, Велина Григорова.

„Лечебните заведения, които отговарят по критерия и които ще имат нужда от клиничен фармацевт са не повече от 70, което означава, че реално кадри има. Въпросът е как те ще бъдат разпределени, тъй като по-голям част от кадрите не работят в болничните аптеки“, допълни още експертът.

В САЩ и Канада клиничната фармация е много добре развита. Определянето на лекарствата за пациентите става от екип от лекари и клинични фармацевти. Повечето европейски държави работят по въвеждането на подобна политика. В Естония, Хърватия и Чехия например вече от няколко години този тип специалисти работят в болниците.