България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Д. Симидчиев: Замърсяването в Лозенец - заради пречиствателните станции от социализма

В България са необходими около 15 -16 милиарда лева за изграждане на екологична инфраструктура

24.08.2015 | 17:15 Редактор: Ирина Георгиева
Д. Симидчиев: Замърсяването в Лозенец - заради пречиствателните станции от социализма

Замърсяването на плажа в Лозенец е класически случай, когато частната инвестиционна инициатива изпреварва в пъти строителството на инфраструктурата, коментира бившият зам.-министър на регионалното развитие, председател на Съвета на директорите на фонд "Флаг" Добромир Симидчиев в Сутрешния блок на България Он Ер.

Плажът в Лозенец е затворен, след като бяха открити високи нива на ешерихия коли на 20 август. Причината са изливане на замърсени води от канализацията в морето. Очаква се до средата на тази седмица той да остане под забрана.

"За съжаление това са неща, наследени от миналото – станция, която не може да поеме натоварването през лятото, а със сигурност има проблеми и в самата експлоатация. Има версии, че в един момент тя се изключва, защото шуми или да се намалят разходите, което е недопустимо." - обясни Симидчиев.

У нас има наследен проблем още от годините на социализма – инвестираше се във водоснабдяването на градове и селища, но без да се държи сметка за екологията, подчерта Симидчиев. По думите му в Гърция например този процес - за изчистване на отходните води, започна още през 70-те години. В момента в Германия и Австрия почти няма село без пречиствателна станция, допълни експертът.

При нас това се случва сега, с няколко години закъснение. В момента у нас най-големият ресурс за инвестиции във водния сектор по ОП "Околна среда" отиват в изграждането на такива станции и ние има да наваксваме с десетки години, обобщи Симидчиев. В момента са въведени в експлоатация 39 пречиствателни станции, но ефектът от тях ще се види постепенно.

Главният редактор на сайта "Български новини в чужбина" Иван Петрински допълни, че всеки българин, които е ходил в Гърция, е направил сравнение и се е убедил, че на местата, които се използват за плажове и туризъм, водата е кристално чиста. По този въпрос страната работи от десетилетия, пише Dnes.bg.

Според него проблемът у нас е презастрояването и хиперексплоатацията на сега съществуващите мощности. Той обясни още, че нормите за биологично поведение в Гърция са изключително високи, а наказанията за свободно изливане на замърсени води в морето "са зверски".

В България са необходими около 15 -16 милиарда лева за изграждане на екологична инфраструктура, допълни Петрински. От европейските програми ще дойдат около 1 милиард и 300 милиона евро. Заедно с местното финансиране вероятно ще решим около 80% от проблемите си. Тези пари ще са за големите населени места. В случая като Лозенец обаче ще трябва да се търсят пари от бюджета или по други програми.

Чуйте: