България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В. Иванов: Няма да има скок в цените заради вдигането на тока

Руското ембарго може и да е полезно за нас, смята Владимир Иванов

04.08.2015 | 15:48 Редактор: Анита Соколова
В. Иванов: Няма да има скок в цените заради вдигането на тока

Драстично поскъпване на стоките, след като енергийният регулатор реши бизнесът и домакинствата да плащат еднаква добавка "Задължение към обществото", не се очаква, съобщи в ефира на България Он Ер Владимир Иванов, директор на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Още по темата

Въпреки че има прогнози за поскъпването на стоките заради цената на тока, икономистът смята, че то няма да се реализира с повече от процент – процент и половина.

"Да се говори за драстично поскъпване и намаляване на финансовия резултат, това е меко казано някакъв вид спекулация. Не мисля, че са изчерпани резервите на въпросните производства", коментира той.

"Най-вероятно пазарът ще отреагира без някакви особени стойности. Може и да не отреагира, защото търсенето и предлагането има свои закономерности. Някои може да иска да реализира доста високи рентабилности, но те могат да не се получат", допълни експертът.

Той коментира и "страхотните" колебанията в цените на плодовете и зеленчуците.

"Тези спадове и покачвания са лош индикатор, защото това говори, че нашият пазар не е развит", констатира Иванов.

По думите му в България не се отчита сериозен удар заради руското ембарго. Той дори лансира и интересна хипотеза, според която това би имало и положителен ефект върху производството.

"Руското ембарго е полезно. Така е, защото конкурентната борба на пазара е най-добрата движеща сила. Едно цвете колкото повече го криеш и го оставяш в изкуствена среда, толкова повече то линее, обясни метафорично той.

Отсъствието на конкурентна борба е много вредно. Имаме много накъде да развиваме българския пазар. Не прилагаме достатъчно добри производствени практики, търговски пък съвсем, оцени Владимир Иванов.

Той призова потребителите да изискват касови бележки и документи за качеството на стоката. В противен случай това говори за ниска култура на потребление според икономиста.

Търговците масово нарушават правилата на зеленчуковия пазар

"Като не можеш да видиш такива документи, няма да купиш. Колко време ще издържи въпросният търговец, ако имаме такава култура на потребление?", попита метафорично Иванов.

Директорът на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата също така посъветва производителите да почнат да се сдружават, защото така ще станат по-силни и много от сегашните проблеми ще изчезнат.