България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кр. Станчев: Нямаше как да бъде отложено поскъпването на тока за бизнеса

В противен случай дефицитът в НЕК ще се увеличи

03.08.2015 | 16:21 Редактор: Ирина Георгиева
Кр. Станчев: Нямаше как да бъде отложено поскъпването на тока за бизнеса

Нямаше как да бъде отложено поскъпването на тока за бизнеса, защото дефицитът в НЕК щеше да се увеличи още. Това коментира икономистът Красен Станчев в Сутрешния блок на България Он Ер. По думите му около 60% от дефицита в НЕК е заради проектите АЕЦ "Белене" и "Цанков камък".

"Онова, което трябва да се случи до края на септември, е да има план за покриване на старите задължения. А до края на октомври трябва да има споменатия вече план за преход към либерализирана система. Днес Иван Иванов беше много оптимистичен, че тогава когато всичко това е ясно изведнъж ще се получи балансиране и дори намаляване на цените за домакинствата. Аз смятам, че ще се получи точно обратното." - заяви Станчев.

В момента има задържане на цените на тока, а след изборите наесен ше има повишение и то на два пъти за крайните потребители и домакинства, прогнозира Станчев.

"В това няма нищо странно. Няма нищо лошо. В момента сметките на домакинствата за електричество са по-ниски, отколкото разходите на един член от домакинството за телефони." - коментира Станчев.

Всяко едно "драстично" увеличение ще бъде по-слабо усетено, спрямо през периода 2002-2005г., отбеляза експертът. По думите му доходите на хората тогава са били с 60% по-малки.

Очаква се 300 000 семейства да имат затруднения да плащат сметките си за ток, но според Красен Станчев тяхната реална бройка е 4-5 пъти по-малка.

Чуйте: