България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Инж. Георгиева: Уличната търговия създава проблеми във всички градове

От 5 август Столичният инспекторат започва проверки по изпълнението на новата схема на пешеходната зона на столичния бул. Витоша

03.08.2015 | 17:06 Редактор: Ирина Георгиева
Инж. Георгиева: Уличната търговия създава проблеми във всички градове

Търговията на улицата, по-конкретно уличните заведения създават проблеми както във всички големи градове, така и в София. Това коментира директорът на Столичния инспекторат инж. Веска Георгиева в Сутрешния блок на България Он Ер. 

"Този проблем го има в София, защото са ангажирани диаметрално противоположни слоеве - търговци на дребно, които продават на улицата, така наречената търговия на открито и собствениците на заведения и павилиони." - обясни инж. Георгиева.

"Извършваме два вида проверки. Едните са планови и регулярни, а другите са по сигнал. И в двата случая се касае за нарушаване на правото на гражданите например за свободно преминаване по тротоарите или изнесените маси и столове извън разрешеното пространство." - допълни директорът на Столичния инспекторат.

От 5 август Столичният инспекторат започва проверки по изпълнението на новата схема на пешеходната зона на столичния бул. "Витоша", съобщи инж. Георгиева. По думите й ще бъдат проверени повече от 45 заведения, които се намират в тази зона.

Новата схема на булеварда е изготвена след сигнали на граждани, че заведенията на "Витошка" са изнесли маси в пешеходната част, които са в нарушение на правилата и пречат на пешеходците.

Освен по сигнал на гражданите, проверките на Столичния инспекторат са регулярни. Те следят за това дали заведенията са разположили масите си извън отреденото им пространство за търговска дейност.

"Важно е за всеки един гражданин да знае, че разрешената площ на всяко заведение трябва да е очертана с "жълти ъгълчета", което е изискване на Наредбата за търговската дейност. Тези ъгълчета трябва да бъдат видими, за да може всеки гражданин да може да се ориентира докъде е разрешената площ", обясни инж. Георгиева.

Под контрола на БАБХ са както постоянните търговски обекти, така и временните и подвижните, коментира от своя страна д-р Райна Иванова, експерт в дирекция Контрол по храните към ЦУ на БАБХ.

"Имаме добре разработена схема с инспектората на Софийска община. Като ние ги регистрираме и проверяваме в момента, в който обектите имат получено разрешение за мястото на разполагане на обекта. Преди той да бъде пуснат в експлоатация проверяваме дали има хладилник за храните и дали има резервоар с питейна война за измиване на ръцете на самия търговец. При последващи проверки, проверяваме за документи за произход за храните." - заяви д-р Райна Иванова.

Най-честият проблем е с нерегистрираните заведения и с неправилното съхранение на различните видове храни, допълни д-р Иванова.

Чуйте: