България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Над 50% от младите българи все още живеят с родителите си

Българите са на второ място по несамостоятелност в Европа

31.07.2015 | 09:15 Редактор: Анита Соколова
Над 50% от младите българи все още живеят с родителите си

Над 50% от младите българи между 25 и 34 годишна възраст все още живеят с родителите си. Причините – липса на пари или силна семейна връзка.

Росица е на 26 години. Живее в къщата на родителите си, където са събрани 3 поколения под един покрив. Макар често да има сблъсъци на мнения, споделя че пълната къща създава приятна атмосфера.

„Общо взето сме доста голямо семейство. Аз имам две сестри и сме свикнали винаги да има хора във вкъщи, винаги да е шумно, винаги се случва нещо. Много често имаме гости, много често правим семейни вечери. И така, забавно е“, допълни тя.

Още по темата

Продължителната зависимост на младите често ги прави безотговорни, смятат психолози. Това може да забави развитието им и да наруши социалните им контакти.

„Хората изпадат в една фалшива представа за свободата си и за способността си да се справят с ежедневието си, разчитайки преди всичко на това, което вече другите правят. Знаете, когато родителската двойка продължава да доминира едно младо семейство, под него друго поколение, има вероятност колкото и да помагат да се окаже контрапродуктивно“, посочи психологът Пламен Димитров

Нова демографска стратегия през есента

Животът с родителите има и добра страна.

„Една такава разширена фамилна система, която обитава едно жилище или един имот, едно домакинство, е изключително добра система за взаимна помощ, в това число и икономическа, социална, емоционална при отглеждането на децата например се използва много в български условия“, уточни Димитров.

В повечето случаи младите не могат да си наемат квартира или да си купят собствено жилище, защото не изкарват достатъчно пари. Други примери показват, че парите не винаги са проблем.
Валерия напуска дома си, когато става студентка, но се връща за кратко след като се дипломира. На 24 се изнася окончателно. Родителите й помагат с парите и досега не е имала финансови затруднения. Научила се е да бъде самостоятелна и отговорна.

„Аз свикнах да живея сама и не мога да си представя да се върна отново вкъщи“, категорична е Валерия.

Търсенето на независимост помага на младите да бъдат по-решителни и зрели. У нас обаче няма добра жилищна политика, посочва д-р Димитров. Според него на първо място трябва да има облекчения за младите двойки, които търсят нов дом. Във Великобритания например, държавата поема половината от разходите, когато се ремонтират старо жилище.