България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

М. Йорданова: Изборът на омбудсман от партии и парламент политизира поста

Кандидатът не трябва да е активен политик, посочи експертът

30.07.2015 | 10:53 Редактор: Анита Соколова
М. Йорданова: Изборът на омбудсман от партии и парламент политизира поста

Изборът на омбудсман от партии и парламент политизира поста, а функцията на обществения защитник е друга – да наблюдава администрацията на държавните органи, които могат да нарушават права и свободи на гражданите. Това каза в ефира на телевизия Bulgaria On Air Мария Йорданова от Центъра за изследване на демокрацията, която е един от експертите, благодарение на които е факт институцията.

Днес Народното събрание трябва да избере новия омбудсман. Кандидати за поста са досегашният Константин Пенчев и червеният депутат Мая Манолова. Според приетите правила новият омбудсман трябва да получи повече от половината от гласовете на депутатите.

Още по темата

Йорданова разказа историята на институцията.

"България беше една от последните държави, която прие закон за обществения защитник и мъчително избра първия си омбудсман, а също така проточи избора и на втория. Законът е в сила от 1 януари 2004 г., а първият й представител - Гиньо Ганев, е избран през април 2005 г.", разказа тя.

През годините това е една институция, която доказа своето място и необходимост. Това е институция, която разполага с по-високо доверие на гражданите от всички останали, обясни експертът. По думите й нужно е да има по-силна връзка с обществеността още при номинирането на кандидатите, тъй като постът се основава на морал, на авторитет и на връзка с хората.

Още в първоначалната фаза на законопроекта сме предлагали да участват граждански организации, които да предлагат личности.

"Време е да се предизвика обществено обсъждане, защото е необходима една по-голяма независимост – партийна, политическа, на този орган“, смята тя.

Тя добави, че през последните години е обсъждана идеята кандидатът да не се е занимавал с активна политическа дейност, или да не е бил член на ръководство на политическа партия.

"Нашият закон трябва да помисли за прецизиране на критериите. Това е единствената институция, която е всъщност личност и личността има огромно значение – моралните й, професионалните й качества", мотивира се Йорданова.