България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Н. Абаджиев: Прехвърлянето на вноски за втора пенсия носи загуби

Частните фондове започват информационна кампания, изтъкна експертът

29.07.2015 | 14:33 Редактор: Анита Соколова
Н. Абаджиев: Прехвърлянето на вноски за втора пенсия носи загуби

Законовата възможност за избор на осигуряване за втора пенсия в универсален фонд или в държавното осигуряване е нещо добро и показва демократичност, но въпросът е дали е целесъобразно. При прехвърляне осигуреното лице във всички случаи ще загуби, коментира пред Bulgaria On Air председателят на Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) Никола Абаджиев.

От една страна, загубата за осигуреното лице, ако то е решило да се прехвърли от универсалните пенсионни фондове (УПФ) в солидарния стълб, е, че губи доходност, от друга - губи и период за натрупване в УПФ.

Парламентът прие вчера окончателно промените в Кодекса за социално осигуряване след дълги месеци на преговори, с които се дава право на избор за осигуряване за втора пенсия – в универсален пенсионен фонд или в Сребърния фонд с възможност за прехвърляне между двата.

Още по темата

Пенсионните фондове оттук нататък ще работят усилено по информационна кампания, насочена към осигурените лица, така че да ги убедят в предимствата от осигуровката за втора пенсия именно в УПФ, а не в НОИ, подчерта Абаджиев.

Експертът коментира още, че пенсионните фондове работят много добре в момента и управляват добре инвестициите си. Той потвърди, че среднопретеглената доходност, постигната при управлението на активите на универсалните пенсионни фондове за последните две години, към края на юни е 5% на годишна база. Тя е по-висока и от предлаганите лихви по депозити в банките, каза той.

Абаджиев очаква, че хората, които към момента имат значителни натрупани средства по личните си партиди, няма да пристъпят към прехвърляне, за да не ги загубят. Той разчита, че хората ще вземат добре информирани решения и изрази надежда в закона да няма текстове, които да притискат хората да се осигуряват само в солидарния стълб.

"По принцип обещанията за по-високи пенсии в първия осигурителен стълб са погрешни и никой не може да каже каква ще бъде пенсията на човек в края на трудовия му път, защото условията постоянно се променят. Това може да го каже само човек, който се е осигурявал в допълнителното пенсионно осигуряване, като види какво натрупване има и като прогнозира своята възраст, би могъл да определи бъдещата си пенсия. За първия стълб това е почти невъзможно и всякакви обещания за това с колко ще се увеличи пенсията след години са доста силни", каза още експертът.

Промените, свързани с повишаването на възраст и стаж за пенсиониране, ще дадат по-голяма сигурност, но не и по-добра финансова стабилност в близките години, смята още Абаджиев.