България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Г. Киряков: Орязаният референдум – част от сделката с ДПС

Парламентът е воден от партийни интереси, настоя експерт

29.07.2015 | 14:27 Редактор: Анита Соколова
Г. Киряков: Орязаният референдум – част от сделката с ДПС

Гласуване по въпросите за президентския референдум е част от сделката между управляващите и ДПС. Целта беше да отпаднат най-щекотливите въпроси, обяви пред телевизия Bulgaria On Air политическият анализатор Георги Киряков.

Вчера парламентът насрочи референдум по искането на президента Росен Плевнелиев. Изненадващо обаче от него отпаднаха два от трите въпроса, зададени от държавния глава. Така българите няма да могат да се произнесат дали част от депутатите да се избират мажоритарно и дали да се гласува задължително. Народните представители се съгласиха да свикат допитване, но само по въпроса за въвеждане на електронно дистанционно гласуване.

"Очевидно е имало договорка за това как да бъде гласувано. Очевидно е бламирането не само на президентската институция, но и на едни крайно необходими промени", смята Киряков.

Още по темата

Според другия политически експерт в студиото Ваня Нушева орязването на въпросите до един може да въздейства разочароващо на избирателите.

"Видяхме за пореден път, че НС и политическите партии в него нямат готовността да предоставят на българските избиратели да определят ключови решения – начинът, по който се провежда изборният процес", каза тя и допълни, че на практика това е най-същественото право - "върху него се конструират всички представителни институции в държавата".

 

Има ли изборен туризъм преди местния вот?

 

По думите й въпросът за задължителното гласуване също е един от важните въпроси. Той бе разглеждан като инструмент за намаляване на тежестта на купения вот.

"За съжаление политическите партии по-скоро се придържат към собствените си стратегии и тясно партийни интереси", смята Нушева.