България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

БСП няма да подкрепи предложените подуправители на БНБ

Червен депутат иска пълна информация за кредитните досиета в БНБ

28.07.2015 | 12:24 Редактор: Анита Соколова
БСП няма да подкрепи предложените подуправители на БНБ

БСП няма да подкрепи предложените от Димитър Радев подуправители на БНБ. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air депутатът от БСП Димитър Горов, член на временната комисия за КТБ.

Припомняме, че към момента са номинирани Калин Христов за втори мандат като подуправител на управление „Емисионно“, Димитър Костов - за ръководител на управление "Банков надзор“ и Нина Стоянова, която да застане начело на управление "Банково“.
 

Още по темата

"Ако ГЕРБ не получат необходимата подкрепа за избор на подуправители, ще търсят исторически компромис“, заяви депутатът.

Кандидатите, посочени от Димитър Радев, са подкрепени от ГЕРБ и ДПС, но няма да бъдат подкрепени от социалистите. Ако говорим за системен проблем в надзора на банковата система, което е допринесло за "случая КТБ“, то предложените подуправители са част от досегашното ръководство на Централната банка. Новото ръководство на БНБ предлага затягане на сегашното статукво, смята Горов.

"Коалицията "ГЕРБ – ДПС“ вече е видима с просто око. Мнозинство за избор на подуправители вече има. Единствено политически игри за прикриването на това мнозинство може да забавят избора на подуправители, иначе те ще бъдат избрани“, каза още той.

Запитан за разпределението на отговорността в БНБ, Горов заяви, че подуправителят на банковия надзор действително е с по-особен статут. Още при кризата от 1997 г. дейността му е автономизирана, за да има персонална, а не колективна отговорност. Въпреки това народният представител смята, че всички останали членове на УС също носят отговорност за случилото се с четвъртата по големина банка.

„Няма как под никаква форма цялото ръководство на банката да проспи случилото се в КТБ и накрая само един човек – Цветан Гунев, да е единственият виновник, който сега е обвиняем“, заяви народният представител.

Според него Централната банка трябва да има повече правомощия. Депутатът предлага да има пълна информация за кредитните досиета в БНБ във вид на електронни копия при определен праг на отпуснатите кредити. Ако това стане, банкерите няма да бъдат доволни, смята той.

След като вчера от Сметната палата заявиха, че надзорът на БНБ не е функционирал добре в последните години, депутатът каза, че е смешно да се правят такива коментари, преди да излезе официалният доклад на одиторите. Според него Сметната палата е поискала да бъде удължен срокът на проверката или заради предстоящите местни избори, или за да представи доклада за случилото се с КТБ след избора на нови подуправители на БНБ. „Видимо информация в Сметната палата има“, допълни той.