България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Решенията за паркирането в столицата касаят 2 различни дела

Решението за законните такси ще тежи на съвестта на съдиите, каза в ефира на България Он Ер секретарят на Сдружение софийски обществен съвет Емил Йотов

27.07.2015 | 12:33 Редактор: Анита Соколова
Решенията за паркирането в столицата касаят 2 различни дела

Двете решения за паркирането в столицата касаят различни дела. Това обясни пред телевизия Bulgaria On Air Емил Йотов, секретар на Сдружение софийски обществен съвет. Миналата седмица Административният съд (АС) в София отмени решението на СОС за определянето на цени за паркирането в синя и зелена зона и го определи като незаконно. Преди ден Върховният административен съд (ВАС) пък се произнесе, че поставянето на скоби и зоните за паркиране в София е законно.

Още по темата

„Първото решение на АС касае решението на СОС за определяне на цени за сините зони, за репатриране и за поставянето на скоби. Решението на ВАС се отнася за друго дело, което беше образувано от областния управител и нашето сдружение се присъедини към него“, обясни Йотов.

Нашите претенции са, че СОС не е компетентен орган да приеме наредба за организация на движението. Освен това Центърът за градска мобилност не би трябвало да извърша тази дейност, то е търговско дружество. Според закона контролът по организацията на движението може да се извършва от служби по контрол. Търговското дружество не е такова, обясни той.

 

Скобите в София са законни

 

Решението на Върховния административен съд, че таксите за паркирането в синята и зелената зона в София са законни,  ще тежи на съвестта на съдиите, тъй като то не е по съществото на делото, обясни той.

По първата жалба аргументите са, че СОС не е приел такса за извършваните услуги за паркиране, а е приел цена. Разликата е, че таксата е разходно ориентирана  и тя се определя по строги правила. Докато СОС е приел цена, която се събира от търговско дружество, което не е в рамките на закона, обясни той.

Този основен аргумент обаче не е взет предвид от АС. "Съдът е намерил първата причина, с която да отмени това решение и не се е задълбочил в това да обсъди останалите“, каза още той.

И тук ще чакаме решение на ВАС, защото СОС ще обжалва това решение. По думите му това е маневра на общинските съветници, която да им даде време да приемат отново тези цени.

Ако ВАС потвърди това решението, хората ще имат възможност да си поискат парите обратно. Хората ще могат да водят дела срещу общината за парите, които са плащали за паркиране, за служебен абонамент, за закупуването на винетки, за глобите за поставени скоби, обясни Йотов.

Има още един проблем – тъй като парите са събирани от търговско дружество, въпросът е кой евентуално ще ги връща и няма ли да бъде ощетени два пъти столичани, запита Йотов.