България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Икономиката ни няма да пострада от събитията в Гърция

Проф. Димитров: Никой няма интерес да има дълга криза в страна членка на ЕС

07.07.2015 | 12:00 Редактор: Радослава Димитрова
Икономиката ни няма да пострада от събитията в Гърция

Българската икономика е подготвена и няма да пострада от събитията в южната ни съседка. Това каза в ефира на телевизия България Он Ер проф. Митко Димитров от БАН в коментар за евентуалните влияния на гръцката криза у нас. Разбира се очакванията са и в двете посоки – и в положителен и негативен аспект, допълни икономистът. Зависи как ще се развие по-натам кризата, защото тя все още не е свършила, допълни икономистът.

По думите му кредиторите нямат интерес да наказват Гърция за резултата от референдума – да си отмъщават или да си връщат.

"Кредитополучателят имат суверенитет, никой не може да му изпрати съдия изпълнител, който да му продаде имуществото." - каза проф. Димитров.

"Не"-то на референдума е гръцкият суверенитет. Сега ще видим каква е реакцията на кредиторите - може да е ограничение за достъп до кредити или по-тежки, или по-леки условия за Гърция, смята професорът. Той обясни, че никой обаче няма интерес да има дълга, продължителна и тежка криза в страна членка на ЕС.

Относно това как Гърция стигна до този икономически срив той обясни, че другите страни от ЕС, които пострадаха от кризата през 2008 г., са имали по-адекватно поведение за разлика от южната ни съседка.

Наред с това Гърция беше притисната и от огромен дълг. Много години тя имаше един дълг, който надхвърля 100% брутния вътрешен продукт на страната, допълни експертът.