България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В. Василев: Българите да се доверяват само на родни фирми и договори за работа в чужбина

Законодателството в повечето европейски държави е много строго и са единични случаите на трудова експлоатация, посочи в ефира на телевизия България Он Ер Васил Василев от Хюман Пауър

03.06.2015 | 11:17 Редактор: Радослава Димитрова
В. Василев: Българите да се доверяват само на родни фирми и договори за работа в чужбина

Българите трябва да се използват само родни фирми и договори, защото те гарантират спазването на българското и европейското законодателство и законите на страната, в която заминават. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер директорът на Хюман Пауър Васил Василев. Според него хората, които заминават сами в чужди държави, поставят себе си в риск. По думите му в момента повечето граждани работят с чужди служби за изпращане на хора за работа и осигуровките по договорите не влизат в българската хазна.  Василев е на мнение, че липсва сериозно отношение на държавата към този проблем, но не смята, че слабата информираност на хората е причина за недобросъвестните практики.

Според Надя Василев от Менпауър България обаче проблемът се корени точно  в недостатъчната информация и слабата подготовка на хората преди да започнат работа в чужбина. Всеки българин трябва да е наясно с правата си и към коя институция трябва да се обърне при възможни проблеми, допълни още тя.

Добряна Петкова от Националната комисия за борба с трафика на хора подкрепи мнението на Василева, че са необходими повече превантивни мерки като  информационни кампании за хората, които напускат страната ни. Според Петкова не може да се говори за ръст на порочните практики, а за по-голям брой на идентифицираните жертви от трудова експлоатация. Тя уточни, че за миналата година трафикът на хора с цел трудова експлоатация е два пъти по-голям от сексуалната експлоатация.