България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Арх. Н. Христов: Незаконните постройки в Гърмен трябваше да бъдат премахнати още през 2014 г.

Николай Христов-бивш директор на ДНСК

03.06.2015 | 09:56 Редактор: Радослава Димитрова
Арх. Н. Христов: Незаконните постройки в Гърмен трябваше да бъдат премахнати още през 2014 г.

Общинската администрация да осигури алтернативни жилища на собствениците на незаконните къщи, заяви в ефира на телевизия България Он Ер бившият директор на ДНСК арх. Николай Христов

Незаконните постройки в Гърмен трябваше да бъдат премахнати още през 2014 г., но местната администрация нямаше възможност да предостави алтернативни жилища на хората и затова разрушаването им беше отложено. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер бившият директор на Дирекция за национален строителен контрол арх. Николай Христов. Според законодателството на ЕС всеки гражданин има право на подслон и държавата ни вече веднъж е глобявана за принудително отнемане на това право, поясни Христов. По думите му е започнала процедура по нов устройствен план, който предвижда на ромите да се предоставят нови имоти на по-ниски цени, където да си построят нови жилища. Той подчерта, че изход от ситуацията е вкарването в експлоатация на подготвяния устройствен план, което зависи от държавата и Общинската администрацията.

Това лято се очаква да се намерят постоянни жилища за хората от Аспарухово, чиито незаконни къщи бяха разрушени от наводнението миналата година. До момента те живеят в Общински центрове и Центрове за временно настаняване, заяви кметът на район Аспарухово във Варна Йордан Николов. По думите му в района има само 100 общински жилища, а броят на подадените молби е 400.