България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доц. Стоян Маринов: Качествените кадри в туризма напускат България заради ниските заплати

Разминаването между очакваното и реалното качество на услугите е основната причина българите да не летуват на Българското Черноморие

02.06.2015 | 10:44 Редактор: Радослава Димитрова
Доц. Стоян Маринов: Качествените кадри в туризма напускат България заради ниските заплати

В България има достатъчно учебни заведения, които подготвят кадри за туристическия бранш, но заради ниското заплащане повечето хора си търсят работа в чужбина. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер директорът на Колежа по туризъм във Варна доц. Стоян Маринов. По думите му контактният персонал като администратори и сервитьори е основен критерий за нивото на предлаганите услуги в курортите, но заради ниските заплати хората не са достатъчно мотивирани да работят. Маринов обясни проблема като лоша организация на труда и неефективен мениджмънт на високо ниво. По думите му се очаква много труден сезон заради отлива на руски туристи, но от сектора се надяват да компенсират с повече почиващи от Полша, Чехия и Словакия.

Несъответствието между предлаганото и действителното качество на услугите и недобросъвестното отношение на туроператорите принуждават българите да почиват извън страната ни, посочи още председателят на Сдружение за правна помощ на потребителите Димитър Деков. По думите му хората трябва добре да подготвят почивката си и да познават туристическата агенция, с която ще пътуват.