България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Цв. Симеонов: По-висока минимална заплата, но срещу по-добра производителност

Нарастването на възнаграждението ще принуди работодателите да намалят броя на работниците си или да се насочат към сивия сектор, каза в ефира на телевизия България Он Ер председателят на БТПП Цветан Симеонов

26.05.2015 | 10:35 Редактор: Радослава Димитрова
Цв. Симеонов: По-висока минимална заплата, но срещу по-добра производителност

Ние сме против увеличаването на минималната работна заплата, защото не е направена предварителна оценка на въздействието от това решение и не е съобразено с производителността на труда. Това посочи в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. Той уточни, че за периода 2010-2014 г. качеството на труда се е увеличило едва с 9%, а минималната и средната заплата са нараснали съответно с 42 и 24%.  Според него предприемането на подобни действия от страната на управляващите трябва да бъде съобразено с очакваните резултати. 

Повишаването на трудовите възнаграждения може да окаже негативен ефект върху работодателите и да ги насочи към сивата икономика, поясни Симеонов.  Според него по-високите разходи за работни заплати ще доведе до намаляване на служителите или намаляване на работните им часове.