България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Н. Ненков: Минималната работна заплата да се определя по отрасли и според производителността на труда

Минималното трудово възнаграждение трябва да достигне 55% от средната заплата, заяви в ефира на телевизия България Он Ер вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков

26.05.2015 | 10:02 Редактор: Радослава Димитрова
Н. Ненков: Минималната работна заплата да се определя по отрасли и според производителността на труда

Изчисляването на минималната работна заплата трябва да става по отрасли, като се отчита и производителността на труда на работниците. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков. Той отхвърли идеята най-ниското трудово възнаграждение да се определя по различните  региони в страната. Според него е необходимо да се определи минимален праг на заплащане за всички, а отделно да се смята за отделните браншове и отрасли, които са по-специфични.

В момента отношението между минималната и средната работна заплата е 40%, но трябва да достигне 50-60%, допълни още Ненков. Според него методиката за изчисляване на най-ниското възнаграждение трябва да бъде съобразена с покриването на инфлацията, отразяването на ръста на производителност на труда и пазара на труда. Той уточни, че в момента при пресмятането й е водещо единствено отношението между минималната и средна работна заплата.

Ненков е против идеята на някои работодатели да се премахне минималното трудово възнаграждение. Според него това ще затрудни работния процес, ако не  може да се договори приемливо заплащане между двете страни.