България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

М. Спасов: Промените в законите за службите няма да са ефективни

Основната цел на промените е по-голямата власт за управляващите, заяви в ефира на телевизия България Он Ер бившият шеф на Комисията по вътрешен ред и сигурност Минчо Спасов

25.05.2015 | 11:06 Редактор: Радослава Димитрова
М. Спасов: Промените в законите за службите няма да са ефективни

Предвижданите корекции в законите, касаещи работата на службите за сигурност у нас, няма да са ефективни при прилагането им, това коментира в  Сутрешния блок на телевизия България Он Ер бившият шеф на Комисията по вътрешен ред и сигурност Минчо Спасов. По думите му още на този етап в текстовете се забелязват неточности. Той даде пример с възможността по време на платен отпуск служещите  да участват в политическа кампания, въпреки съществуващата забрана за политическа дейност на заетите в системата.

Според експерта основата цел на законовите корекции е осигуряването на по-голяма намеса в службите от страната на управляващите. Той посочи, че все още доминират личности и възгледи от времето преди прехода, давайки за пример факта, че 41% от състава е бил назначен преди 10 ноември 1989 г. Най-сериозен проблем според Спасов е неприложимото конкурсно начало. Повечето от младите кадри се назначават на принципите на роднинството и наследство от предходните поколения. Спасов бе категоричен, че бюджетът на службите става огромен, а това е излишно. Той подчерта, че в основния закон, засягащ сектор "Сигурност",  е трябвало да се определят и зададат основните права и задължения на хората в него. Според експерта е огромен пропуск, че в законопроекта за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност не участват академични и компетентни личности.