България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ив. Алексиев: Търгуването с „бели сертификати“ ще стимулира повече фирми да бъдат енергийно ефективни

До няколко месеца е възможно да започне продажбата на удостоверенията за енергийно спестяване, каза в ефира на телевизия България Он Ер изпълнителният директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие Ивайло Алексиев

25.05.2015 | 13:29 Редактор: Радослава Димитрова
Ив. Алексиев: Търгуването с „бели сертификати“ ще стимулира  повече фирми да бъдат енергийно ефективни

Търговията с „бели сертификати“ ще стимулира повече фирми да бъдат енергийно ефективни. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер директорът на Агенцията за устойчиво енергийно развитие Ивайло Алексиев. По думите му удостоверенията ще покажат на фирмите колко могат да спестят от производствените си разходи, ако инвестират в процедурата. В момента има списък от фирми, които са задължени да използват тези методи и да отчитат ежегодно дейността си, уточни той. Според експерта има и множество компании, които са въвели мерки за енергийно ефективно производство, но не ги официализират, защото нямат стимул за това. Целта на търговията с „бели сертификати“ е тези компании да получат такива удостоверения, които по-късно да могат да продадат на други фирми като тези, които са задължени от Министерството на енергетиката да пестят от енергия, но все още не са направили необходимата инвестиция.

От Агенцията вече са изготвили предложение на проекта към енергийното министерство и ако то бъде одобрено и от Министерския съвет, очакват до няколко месеца да започне процедурата по издаване и търговия с „белите сертификати“. Схемата ще бъде на чисто пазарни принципи и не предполага нова администрация, увери Алексиев. С въвеждането й се очаква мерките за енергийна ефективност да бъдат ясно разписани и остойностени.