България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Гр. Димитров: Трябва да се върне доверието в пенсионната система

Намаляването на злоупотребата с инвалидните пенсии и разходите за болнични листи ще увеличи бюджета на НОИ

22.05.2015 | 12:01 Редактор: Радослава Димитрова
Гр. Димитров: Трябва да се върне доверието в пенсионната система

Трябва да се върне доверието на хората в пенсионната система с промени в дългосрочен план. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер експертът от Българската стопанска камара Григор Димитров. По думите му предвидените мерки за поетапното увеличение на пенсиите ще имат положителен резултат. Според експерта трябва да се промени нагласата на хората и работодателите за пенсионирането и да се увеличи броят на работещите, които се осигуряват, защото в момента много от заетите внасят минимални осигуровки.

Трябва да се разшири пазара на труда във високотехнологичната сфера, която е устойчива във времето с продължителна добавена стойност. Това е свързано и с промени в образователната система, заключи експертът.

Злоупотребата с инвалидните пенсии може да се окаже един от финансовите резерви на НОИ, изтъкна Димитров. Според него разходите за болничните листи също трябва да се намалят, защото източват осигурителната система. По думите му заложените темпове за растежа на БВП не са достатъчни и е притеснителен фактът, че близо 54% от бюджета на НОИ се финансира от държавата.