България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

М. Зафиров: Международната общност да се ангажира с проблемите в Близкия Изток

Необходим е анализ на ситуацията в Близкия Изток, за да се изготви план за справяне с военните конфликти и бежанската криза

21.05.2015 | 11:08 Редактор: Радослава Димитрова
М. Зафиров: Международната общност да се ангажира с проблемите в Близкия Изток

Международната общност трябва да обърне повече внимание на проблемите в Близкия Изток и да поеме по-голяма отговорност за разрешаването им. Това заяви в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер бившият ни посланик в Катар Мирослав Зафиров. По думите му ЕС и ООН нямат нужда от нови съюзници, но трябва да определят по-ефективен подход към проблемите в региона. Той допълни, че има Европейския съюз и неговите партньори от Близкия Изток осъзнават необходимостта от  постигането на стабилност в региона.

За да бъдат предприети мерки за разрешаване на военните конфликти в Близкия Изток, първо трябва да се анализира състоянието на региона, каза още експертът. Той поясни, че събитията като международната конференция за терористичните заплахи, организирана от Софийския форум за сигурност, който се провежда тази седмица, дават възможност за задълбочено обсъждане на подобни проблеми.

Зафиров изтъкна, че Ирак е държава, която може да се справи с проблемите си, но се намира на ключов регион. Държавата не може да получи подкрепа от нито една от съседните си страни.