България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Ц. Воденичаров: Трябва да се премахне монополът на НЗОК

Обединяването на болници е крайно недостатъчно за цялостна реформа в здравеопазването, коментира деканът на Факултета по Обществено здраве към Медицинския университет

07.05.2015 | 11:07 Редактор: Радослава Димитрова
Проф. Ц. Воденичаров: Трябва да се премахне монополът на НЗОК

Националната здравно осигурителна каса е най-големият монопол и трябва да бъде премахнат, за да работи нормално здравеопазването. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер проф. Цекомир Воденичаров от Факултета по обществено здраве към МУ. По думите му целият финансов ресурс на сектора е концентриран в Здравната каса, която обръща повече внимание на управлението на средствата, отколкото на осигуряването на качествено здравеопазване. Акцентът не е върху здравето, а е върху финансовите средства.

Действията на министъра на здравеопазването Петър Москов ще дадат положителни резултати, но липсваше разяснение относно целта им, посочи Воденичаров. Според него са необходими повече публични дебати при предприемане на нови мерки, за да стане ясно какво ще последва след тяхното прилагане.

Пациентите няма да бъдат натоварени от предвижданите реформи, ако действията на управляващите бъдат добре обмислени. Воденичаров изтъкна, че не е нужно вдигане на здравноосигурителните вноски. Според него промяната на механизмите и по-добър мениджмънт на финансовия ресурс са ключът към успешната реформа. 

Обединяването на болници е крайно недостатъчно за цялостна реформа в здравеопазването, коментира още деканът на Факултета по Обществено здраве към Медицинския университет.