България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Свръхрегулацията ще има негативни ефекти върху българските производители

Саморегулацията е алтернативен вариант за борбата с нелоялната конкуренция, заяви Йордан Матеев

04.05.2015 | 11:24 Редактор: Радослава Димитрова
Свръхрегулацията ще има негативни ефекти върху българските производители

Контролът на отношенията между големите супермаркети и българските производители може да доведе до увеличаване на вносните стоки. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия и радио България Он Ер Йордан Матеев от Сдружението за модерна търговия. Изпълнителният директор на Сдружение Съюз "Произведено в България" Пламен Грозданов също изказа притесненията си относно ефекта от измененията в Закона за защита на конкуренцията, но според него промени се налагат.

Поправките в закона ще нанесат тежък удар и върху най-бедните потребители, заради намаляването на конкуренцията и възможното повишение на цените с около 3-5%, изтъкна още Матеев. Той изрази възражения за това  държавата да се намесва в пазарни отношения като променя правилата в Закона за защита на конкуренцията. Според него са необходими промени в търговския закон.

По отношение на напускането на големи търговски вериги от българския пазар, Грозданов поясни, че пазарът в България е много малък. Отказването от българския пазар се дължи повече на свитото потребление у нас, отколкото на законовите промени, категоричен е той.